Saturday, January 10, 2009

Cit Cat Azwan palit sejarah kelat dan belum tamat!!!...

http://www.firdaus.net/forum/viewtopic.php?t=576

Cit Cat Azwan palit sejarah kelat
Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Majlis yang dikatakan terbaik dibanding pernah dianjurkan sebelum ini banyak timbulkan kekecohan sehingga ramai artis pulang dengan kecewa, penganjur menjual meja sedangkan artis tidak dibayar, malah tiada tempat duduk untuk artis manakala wartawan dan jurugambar hanya duduk di luar

ENTAH mana silapnya, majlis Mesra Sokmo Cit-Cat Azwan (MSCCA) kali Ke-7 yang berlangsung selama empat hari di Kuala Terengganu, baru-baru ini meninggalkan banyak pengalaman pahit buat rombongan artis, wartawan mahupun peminat sendiri.


Walaupun Azwan sebelum itu menjelaskan MSCCA adalah yang terbaik dibandingkan dengan majlis yang pernah dianjurkan sebelum ini, namun banyak peristiwa lama mengulangi sejarah lalu.

Paling hangat diperkatakan ahli rombongan ialah mengenai pengurusan majlis malam gala yang menimbulkan kekecohan sehingga ramai artis ‘angkat punggung’ dan pulang ke Kuala Lumpur kerana kecewa dengan penganjurannya. Perkara sama pernah berlaku sewaktu Parti Cit-Cat Azwan di Sungai Petani, Kedah, dulu.

Sebahagian artis yang mengikuti MSCCA memberitahu mereka tidak tahu menahu majlis itu dinaungi kerajaan Terengganu dan berlangsung atas tajaan Kelab Teluk Warisan, Pulang Duyong turut menjual meja dengan alasan sebahagian keuntungan diserahkan kepada tabung bantuan banjir Johor dan negeri itu sendiri.

Beberapa artis popular dikatakan berang apabila mengetahui pada malam gala, penganjur menjual meja, sedangkan artis langsung tidak dibayar. Kata mereka, sekurang-kurangnya penganjur harus membayar sedikit sagu hati, kerana begitulah konsepnya.

Sekiranya niat penganjur ikhlas untuk mengadakan majlis kutipan derma bagi membantu mangsa banjir, mengapa tidak diadakan di konsert terbuka pada malam 24 Februari?

Oleh kerana meja dijual menyebabkan artis tidak mempunyai tempat duduk sebaik selesai berarak di permaidani merah masuk ke dalam dewan, sementara wartawan dan jurugambar pula ditempatkan di luar.

Lebih parah, ada peminat yang membeli meja dengan harga RM2,000 tidak berpeluang duduk di dalam dewan dan terpaksa menunggu hampir setengah jam baru masalah dapat diselesaikan.

Sebaik majlis tamat, Azwan memberitahu media pihaknya tidak tahu menahu mengenai rancangan jualan meja di malam gala dan meminta kerajaan Terengganu dan Mediate Communication, selaku agensi dilantik memberikan penjelasan.

“Mengenai kerusi tidak cukup dan peminat yang membeli meja tidak ada tempat duduk, itu saya tidak dapat komen banyak.

“Ia harus ditanya kepada agensi dilantik kerajaan negeri. Bagaimanapun, perkara ini sudah saya beritahu kepada pihak Astro. Selepas ini pihak saya akan mengadakan perbincangan bagi mendapatkan maklumat sebenar apa yang berlaku,” katanya.

Azwan mengakui, masalah berlaku apabila sebahagian agenda majlis diserahkan kepada agensi untuk melaksanakannya.

Tidak seperti selalu, dia akan melakukan sendiri semua urusan dan apabila timbul masalah ini dapat diketahui lebih awal.

Dalam pada itu, Azwan turut membidas pihak yang menyebarkan cerita kononnya dia menerima RM1 juta daripada kerajaan Terengganu bagi menguruskan majlis itu, sedangkan artis hendak makan terpaksa membayar sendiri.

“Sumpah dengan nama Tuhan, saya tidak menerima sesen pun daripada kerajaan Terengganu, sebaliknya duit saya banyak keluar. Kalau ada pun ia hanyalah dari sudut tajaan.

“Contohnya, selepas permohonan tajaan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Terengganu ditolak saya terpaksa membayar belanja empat bas untuk membawa rombongan ke sini.

“Begitu juga dengan Trofi Mulut Laser yang dibuat dari Kristal berharga RM400. Saya keluarkan duit sendiri RM5,200 untuk 13 trofi yang diserahkan kepada mereka yang dirasakan layak,” katanya.

Mengenai pelbagai rungutan ditimbulkan artis membabitkan rasa kurang senang mereka terhadap pelbagai isu termasuk di malam gala, jelas Azwan, dia tidak bimbang mengenai perkara itu.

“Perkara itu timbul disebabkan salah faham, tetapi saya rasa semuanya sudah diperjelaskan. Kalau benar ada artis yang meninggalkan majlis kerana rasa tidak puas hati sebutkan saya nama mereka.

“Rasanya semua ada. Saya difahamkan mereka pulang kerana esok mereka terbabit dengan majlis Breakfast With Stars anjuran Stars Movies,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Mediate Communication, Gary Thanesan, menjelaskan pihaknya mewakili kerajaan Terengganu sudah memberitahu pihak Azwan mengenai jualan meja di malam gala bagi mengisi tabung bantuan banjir lebih awal.

“Segalanya sudah diperjelaskan dan dokumen mengenai apa yang ingin dilakukan itu sudah ditandatangani secara hitam putih. Azwan sendiri bersetuju sebahagian wartawan dan jurugambar diletakkan di luar.

“Mengenai masalah mereka yang sudah membeli meja tetapi tidak dapat masuk ke dalam dewan, perkara itu akan pihak saya selesaikan. Kami akan memulangkan semula wang mereka dan membenarkan mereka masuk ke dalam dewan untuk menyaksikan persembahan,” katanya.

Begitupun, malam gala berlangsung dengan lancar di mana majlis penyerahan Trofi Mulut Laser diserikan dengan persembahan artis popular.

Berikut keputusan anugerah diberikan Azwan bagi menghargai insan seni yang banyak membantu rancangan diterbitkan.

. Krew Paling Meletup:
Ros Suci

. Peminat Paling Meletup:
Azizah Tawang

. Artis Baru Paling Meletup:
Faizal AF4

. Artis Paling Kacak:
Ashraf Sinclair

. Artis Wanita Paling Cun:
Marsha

. Artis Paling Sporting:
Rabbani

. Episod Paling Kontroversi:
Bersama Diana Naim

. Artis Paling Laser:
Azharina

. Seniman Terbilang:
Aziz Sattar

.Seniwati Terbilang:
Mak Nani

. Vokal Terbaik:
Hattan

. Artis Terbaik:
M Nasir

. Persembahan Terbaik:
Rabbani

Kecoh & panas

1) Ramai artis tidak tahan dengan celoteh Azwan yang tidak henti-henti mengomel sepanjang perjalanan dari Kuala Lumpur hingga ke Terengganu. Begitu juga, apabila setiap kali acara berlangsung sehingga ada yang bertanya mulut Azwan tidak pernah penat ke?

2) Tidak kurang juga artis dan pengurusan mereka berkecil hati apabila makan dan minum terpaksa dibayar sendiri, sedangkan selama empat hari mereka tidak pernah berkira mencurahkan segala tenaga dan kudrat untuk menjayakan apa saja aktiviti diatur pengacara itu.

3) Acara yang diatur Azwan amat padat sehingga membuatkan sebahagian artis mengeluh kerana aktiviti mereka berlangsung seawal jam 8 pagi hingga jam 2.30 pagi keesokan harinya. Disebabkan kepenatan, acara sukaneka yang dijadualkan berlangsung pada 25 Februari sepi dengan kehadiran artis.

4) Untuk menjaga eksklusif tempat penginapan Kelab Teluk Warisan Terengganu, acara sukaneka diadakan tanpa pembabitan masyarakat setempat dan hanya membabitkan artis. Kedengaran juga cerita acara itu pada awalnya mahu dibatalkan kerana tidak mahu ia mencuit sensitiviti masyarakat setempat.

Pengarang majalah HAI, Huzzaini Kamaluddin, hampir mengamuk apabila pengurusan resort enam bintang itu tidak membenarkan orang awam masuk menyertai majlis promosi diadakan. Bagaimanapun selepas berbincang ia dapat dilakukan dengan sempurna.

5) Pada malam konsert di Dataran Shah Bandar, Ning Baizura ditegur pihak kerajaan negeri dengan alasan dia kelihatan seksi walaupun penyanyi itu memakai baju berlengan panjang sehingga ke paras peha dan kaki bersarung ‘legging’. Atas alasan itu dia tidak dibenarkan bergerak dari tempat duduknya, membuatkan Ning sedih dan kecewa kerana tidak dapat bermesra dan bergambar bersama peminat.

6) Walaupun tidak menerima wang tajaan RM1 juta, namun menurut orang kerajaan Terengganu sendiri mereka memberikan wang belanja kepada Azwan Ali Production sebanyak RM100,000.

7) Sedih melihat acara bermesra dengan anak-anak yatim yang diadakan di A&W Pantai Batu Buruk tidak seperti apa yang dibayangkan apabila artis diberikan keutamaan duduk di dalam restoran sementara anak-anak yatim terpaksa menunggu di luar di bawah khemah disediakan. Mereka hanya masuk setelah rombongan habis menikmati hidangan.

8) Cool Azwan memberitahu dia terpaksa mengeluarkan duit sendiri untuk menyediakan Trofi Mulut Laser, namun sebelum itu sebaik majlis bermula dalam ucapannya dia memberitahu Leesa Formula menaja trofi kristal terbabit. Seorang wartawan sempat melihat dan memberitahu dia nampak lambang Leesa Formula terlekat di trofi itu. Sekarang ini yang mana satu betul Azwan?

9) Artis yang kecewa dengan penganjuran malam gala pulang ke Kuala Lumpur sebaik majlis bermula. Malah, menyedihkan apabila Ning dan Salamiah Hassan hanya makan di belakang pentas kerana tiada tempat duduk disediakan. Adibah Noor yang mengetahui terpaksa berebut tempat duduk dengan seorang jurugambar turut kecewa dan terus keluar meninggalkan dewan.

10) Selepas sidang akhbar, teman wartawan terdengar Azwan meninggikan suaranya kepada Gary, bertanya bagaimana kekecohan boleh berlaku mengenai susun atur majlis, cepat-cepat Gary terus memujuk Azwan agar perkelahian antara mereka tidak didengari orang luar.


----------------------------------------------------------------------------------------------

http://klubbkidd.blogdrive.com/archive/616.html


Fiasco dan kontroversi Cit Cat!
Wednesday, February 28, 2007

Kalau dalam posting sebelom ni aku berat nak sebut pasal apa kekecohan kat Terengganu ketika Mesra Sokmo Cit Cat di Terengganu, here's the lowdown kenapa memacam peristiwa terjadi sampai ramai pihak sakit hati.


20 sebab kenapa Mesra Sokmo Azwan tidak semesra mana (dari orang yang menghadiri)
1) Mulut Azwan yang laser terlampau kekadang menyebabkan perasaan ramai pihak terguris. Laser gak gak...tapi adab kena jaga gak kan? Lagikpun, meka sesama kalangan artis...hormat ler...

2) Mulut puaka balaci Azwan yang sibuk mengarah orang dan kerap meninggikan suara, padahal sendiri kelam kabut dan seringkali tidak tahu apa yang berlaku menjadi lagi satu isu. Ramai diantara kalangan artis dan juga wartawan yang panas dibuatnya bila diarah lelebih dengan perangai kurang ajar dari mereka yang mewakili penganjur.

3) Pihak artis dah ler semua setuju untuk ambil bahagian tanpa sebarang bayaran, tapi ni lak makan minum pun tak jaga. Malah ramai artis amik keputusan taja diri sendiri. Wat rugi je dok empat hari sana....keja lelebih tapi kebajikan tak dijaga.

4) Agihan tempat tinggal di antara dua lokasi iaitu Kelab Teluk Warisan dan Primula Beach Resort boleh diterima ramai artis...tapi ada artis yang busuk pun leh dipilih dok Kelab teluk Warisan yang six star tuh. Camana pilihan dibuat tak diterangkan.

5) Dahler sound sedap mintak on time....sapa lambat di tinggalkan. Tapi kerap Azwan sendiri lewat, termasuk aktiviti hari kedua, dan juga pada show malam tu di Dataran Shahbandar di mana semua orang terpaksa tunggu dia.

6) Kekurangan security at the venue of the show kat Dataran Shahbandar. Bayangkan dari beribu yang hadir, cuma enam anggota polis hadir...tu pun keja dua syif. And mind you, beberapa polis berpangkat tinggi yang hadir pun bukan nak jaga...last last production crew dan kalangan manager artis dan media yang kena tolong jaga. Akibatnya ada artis wanita kena raba termasuk Syanie! Si Julia dari xfresh FM lak kena tarik tudung sampai nak tercekik!

7) Acara yang dirancangkan banyak nampak takde organisation. Contoh sukaneka dan promosi majalah Hai!. Diadakan di Kelab Teluk Warisan...tapi mula mula dilarang sebab orang luar takleh masuk tempat eksklusif tuh. Apa da...last last pas Huz ngamuk baru leh...

8) Ning dikatakan pakaian seksi padahal tup satu badan ketika konsrt di Dataran Shahbandar!!! Sentap terus ok!!!
Cmon lah...apa yang seksi nya???!!! In fact...Ning antara yang pakai paling cover skali ok!
Korang tengok sendiri apa dipakai oleh Ning pada malam tu.
Merasalah ada yang ngamuk sebab artis dia kena tuduh seksi...patutnya dia yang dapat....(matilah aku!)

9) Event yang konon raih anak yatim...kat A&W (apa la...apa yang melambangkan imej Terengganu sangat kat A&W nih...cuba lah bak makan nasi dagang ke...) memang cam #$%^&. Sebab bila sampai venue, kesian anak yatim semua dok luar bawah khemah under the searing sun, while artistes ushered in dan diminta makan fries masuk angin, root beer yang flat, ayam da masak enam jam lalu dan hot dog yang sebenarnya sausage dan bun je. Anak yatim dibenarkan masuk in the last 20 minutes je...apa da!!! Tak ikhlas tol!

10)Ada ura ura Azwan di bayar RM1 juta oleh kerajaan Terengganu untuk Mesra Sokmo Cit Cat ni. Azwan menafikan.
Wakil kerajaan yang membawa media ngaku dia dibayar tak kurang RM100,000....Azwan diam. Katanya dia kena blanja duit bayar empat bas (yang kami dapat tau harga RM10,000) dan award Mulut Laser dia yang berharga RM400 each (ada 13 total). Padahal...kos lain tak disebut...dan trofi tu ada cap sponsor lain lak...hmmmm...
So apa perbelanjaan lain yang patut di amik kira Azwan?
Sound system persembahan di Dataran Shahbandar dan Malam Gala pun bayar sendiri ke? Berapa lak harga speaker hancur?

11) Tempat duduk tak cukup ketika Malam Gala. Wartawan di minta pindah luar...di bahagikan antara publication besau dan kecik. Diskriminasi...kesian lak kat teman teman media yang dari majalah. Si kuncu kuncu kecoh ni yang dok mengarah...pas kena sound sebakul baru meka tak sentuh bila media kata nak walk out.
Media kemudian di salahkan oleh pihak penganjur kata amik meja orang yang berbayar...konon salah duduk.
Yang peliknya penganjur katakan siap 6 meja tuk media..padahal media dok 4 meja saja. Matematik fail ke??? Mana pergi meja lain dan camna masih leh short?

12) Lagi kesian kalangan artis. Semua dok tercengang bila berarak masuk sebab mangkuk hayun semua konon petugas semua tak siapkan tempat duduk. Pastu panik nak halau halau orang tuk nak duk kan artis main tangkap muat.
Akibat tu...ada yang dok backstage, ada kat luar dewan...yang dok dalam dewan cam Rabbani kat ujung dan paling belakang skali.
Tu pun entah selepas berapa lama jalan majlis. In the end, Adibah Noor walk out event tuh pas only the first course of soup. Rabbani lak kelihatan gerak selesainya persembahan mereka.
Ramai lagik ikut langkah meka, dan ramai kumpul kat bilik hotel memasing jadikan sesi peta ngumpat nak lepas tension sakit ati!

13) Peminat lagik teruk kena.... Meja caj sampai RM2,000, RM3,000 dan RM10,000...tapi ada kes meka yang bayar RM2,000 tuk meja takde tempat duduk!!!!

14) Alkisahnya meja terlebih jual yang mengakibatkan segala kekeliruan tapi tiada confirmation hal tuh sebab pihak Azwan dan juga pihak Gary Thanasan (kepala Mediate Communications yang merupakan event management acara tuh) menyalahkan antara memasing.
Sampai media soal Azwan, kemudian serang Gary...tetap meka menyalahkan masing-masing. Last last...kedua mereka berbalah ketika media da bergerak kembali ke hotel.

15) Tidak ada pemberitahuan kepada para artis yang kononnya acara kebajikan tu (ingat meka ni tak berbayar selama empat hari di Terengganu) berbayar dan menjual meja.
Ni menimbulkan marah pihak artis yang rasa seolah dipergunakan. Sejam sebelum show 8.30 malam, sekumpulan artis termasuk M. Nasir (ditemani Marlia Musa), Hattan, Ning, Adibah dan juga Salamiah Hassan (amongst others) wat meeting tergempar tamau teruskan show sehingga Azwan terangkan keadaan. Azwan tidak memberikan sebab yang munasabah...keluarga artis mendiamkan diri dan meneruskan show...walaupun rasa terpaksa.

16) Acara award Mulut Laser mengundang kutukan bila ada artis yang tidak patut menang anugerah yang tak seberapa tu. Kata Azwan, pilihan dibuat dari artis yang menghadiri semua aktiviti Mesra Sokmo Cit Cat sebagai tanda penghargaan. Tapi ada yang menang baru malam tu tetiba muncul. Tu pun kemut ka....

17) Soal makan lagi... selepas show di Dataran Shahbandar, Azwan masuk setiap bas kata sebagai tanda terima kasih nak bak semua makan. Konon tak plan dan tanda penghargaan. Kelakarnya...dah ler bak tempat public yang packed. Bayangkan empat bas penoh orang....
Separuh yang tak dapat makanan...minuman pun lum sempat da dihalau baik naik bas....ada yang sempat makan, tapi krew Azwan hilang begitu saja...so last last ada artis tu...sekali lagi kena bayar sendiri. Azwan ketika tu nowhere to be found.

18) Naik pentas Malam Gala pas kecoh pasai isu event caj tuk meja dan artis nak ngamuk, Azwan naik pentas melaser pasal bab artis hipokrit. Tension para artis punya muka...cakap pun salah...tak cakap pun salah. Da kena kelentong, tak dilayan...dikatakan hipokrit.

19) Sama ngan Azwan, krew nya juga bila bertengkar atas kebangangan meka, menyalahkan media dan juga artis sebagai 'not cooperative'. Gila ke haper???

20) Awal awal lagi juga Azwan da sound jangan tanya pasal jadual....konon semua boleh dirujuk pada jadual diberikan...dan juga boleh ditanya pada krewnya. Padahal...jadual tak lengkap, dan krew semua marah lak bila tanya, konon bodoh sangat artis bila tanya pasal detailed scheduled.

So kesimpulannya? Terima kasih kerajaan Terengganu...tapi no thank you Azwan Ali.
Artis pergi bagi muka...dan media pergi demi pengorbanan dan perasaan ingin menyokong artis...pasnih lak? Mungkin ke?

batu api
December 29, 2008 02:02 PM PST

http://silaserazwanali.blogspot.com <-- jom pi serang dan kuburkan blog nyah tua tu.

mia
May 2, 2007 05:33 PM PDT

i love farish!u rockk!!!!

Rem
March 3, 2007 08:55 PM PST

CikguBesar, start-lah! Kami semua akan berdiri teguh kat belakang.

teachernunu
March 3, 2007 12:16 AM PST

hehehehhe..mcm2 la azwaqn niee:)

cikgubesar
March 2, 2007 10:28 PM PST

I agreed to all the above. Wonder whose a** he's been l*c*ing at Astro to have his so-called show to continue. He can just be likened to a blackhole, sucking everyone in into nothingness.

Adibah Noor, Ning, please stay away from him... yang lain, lantaklah. Tak minat sangat...hahahah!

If anyone is starting "Save Our Artistes from Azwan" groupie, campaign or something, please let me know.

It's time for his obliviousness to the outside world to stop. For good.

Rem
March 2, 2007 06:28 PM PST

Saya pun heran. Napa masih ada juga artis yang tergedik-gedik mau join cit-cat. Ia program bangang yang nampak murahan sangat. Dulu oklah. Tapi bilai asyik cam gitu saja -- dengan amboi-amboi klise tu -- nak tengok pun geli.

Apa kata buat kempen boikot Azwan? he he he he..

Name
March 2, 2007 06:00 PM PST

pergi sana lapar.. yang dapat makan ezlyn je kan

warrior2
March 2, 2007 10:41 AM PST

Azwan thinks he is the only STAR.
He dosent realise that citcat is about artists and that if no artists is willing to oarticipate, there is no citcat.

Have never liked him, he is making tons of money from this crap citcat programme AT THE EXPENSE of those artists.

I hope all artists come to thier senses quick and start boycotting his programme

Aziyamarcee
March 1, 2007 07:14 PM PST

Emm.. kalau le aku ikut rombongan tue.... akan rasa tersiksa melampau ler..... sudah le tak organized...... macam-macam hal pulak...

dengar cerita ada artist yg tak tidur sebab balik dari terengganu jer terpaksa pegi red carpet, Oscar... harap2 diorang dapat releks kan diri masa majlis oscar tue....

Ape2 pun harap kejadian macam nie patut dielakan pada masa depan. kalo tak... for sure artist tamau pegi lagi.... cukup le tersiksa jiwa raga diorang.....


p/s:I fell sorry for Ning... macam ada org condem dia jer.. padahal ada yg pakai dari sexy dari dia tak kena pun....


thanks for the report klubbkidd

klubbkidd
March 1, 2007 06:38 PM PST

heh...nak wat camna...

liz
March 1, 2007 05:40 PM PST

sian artis2 yang pegi...kebajikan tak dijaga pulak tu...isk...isk..isk

padan muka azwan
March 1, 2007 04:44 PM PST

tu lah dari dulu lagi kerja azwan melagakan orang, padan muka dia god works mysterious way now he taste his own medicine.... nasihat pada semua artis yang baru ke yang lama ke boikot aja majlis azwan yang tak der faedah nya. Asyik asyik nak cari salah orang... alo wan sedar lah diri tu memang kau tu mat propa jer lebeh.. ambik kau the best besday presnt for you.. happy 41 besday.... kau tau hanjingkan orang aja sekarang kau rasakan PADAN MUKA KAU

kikilala
March 1, 2007 02:53 PM PST

artis pun malas nak join sebenarnyakan...tapi tepaksa dek si azwana tu...sabar jelaaa

Budiey
March 1, 2007 11:53 AM PST

tahun depan tak payah pi la. baik korang boikot je...

harman
March 1, 2007 11:24 AM PST

mmg tak pernah suka pogem cit cat nih....tak suke ngan mulut laser si azwan tuh.....mcm takde keja lain....

tu laa....ingat terer sgt.....tgk apa dah jadi!....promo skit punye hebat....jelas indah kabar dari rupa!

elok hentikan je pogem ni....takde pekdahnye!!..........cam sensasi kat tb3 tu!!

neway tnx 4 the updates joe..

bz_mama
March 1, 2007 10:57 AM PST

eeee....mmg i tak pernah sukakan azwan....kenapa dia berubah betulkan? mula2 masuk TV3 dulu ok sesangat. sekarang lupa diri ngan mulut yang nauzubillah....syukur la Allah dah buka mana yg tak betul tu..apa bestnya cit cat si azwan tuh...menambah dosa adalaaa...

yatt
March 1, 2007 10:55 AM PST

muahahhah cit cat memang hampeh..
tak de pekdah menontonnye.

iye kawahapi mai kita boikot cit cat..

sib baik mawi tak join hahahhah

Ninna
March 1, 2007 09:08 AM PST

Ning tu ko kasik pakai apa2 je...memang seksi! Dia pakai baju kurung pun tetap nampak seksi!

kawahapi
March 1, 2007 08:55 AM PST

Never like azwana in the 1st place
ekekekekeke
MEMALUKAN SAJE!

pe lagi weh, sila la boikot cit cat budus itu

KLuBBKiDD ranted and raved on Wednesday, February 28, 2007 09:16 pm

No comments: